26 Mayıs 2017 Cuma

TEK BİR CİLDİMİZ VAR VE BU ÇOK ÖNEMLİ!


Bizler bilinçsizce ürettiğimiz, kullandığımız ürünlerle ozon tabakasını incelttik hatta deldik..Bilimsel açıdan UV yani Ultra Viyole olarak adlandırılan ışınları da bilinçsiz bir şekilde, (vücudumuzun D vitaminine ihtiyacı olduğunu da vakti zamanında çok iyi öğrendiğimiz için!) her güneşi gördüğümüzde sere-serpe güneşte ıstakoz gibi kızarana kadar yattık..Hatta güneş yeterli gelmedi bronzlaşmak uğruna o rezalet solaryumlara da dünyanın parasını verdik..(1 kez bile girmediğim için mutluyum! Özendim mi ? Evet!) Görüntümüzü oluşturan,iç organlarımızı koruyan,güzelliğimizi veren cildimizi de ne şekilde korumamız gerektiğini bana göre bilememişiz. Yani alanında uzamn değerli Hocalarımızı dinledikten sonra bu kanıya vardım. Söz alıp Hocalarıma ben "anlattıklarınızdan sonra çok ürktüm dedim.." Evet "ürkmelisiniz.." dediler! 
"Korkmayın ama ürkün!"
Özellikle bebek ve çocuklukta oluşan güneş yanıklarına dikkat çektiler. Gündüz vakti 11.00-16.00 arasında güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu zaman aralığı olduğunu üzerine basarak anlattılar! Plajda ya da havuz kenarında sizin ya da çocuğunuzun yüksek faktörlü krem kullansanız dahi şemsiye altında olmanızın hiçbirşey ifade etmediğini biliyor muydunuz? %15 koruma ne demek? Ben bilmiyordum. Sudan,kumdan yansıyan güneş ışınlarının ne derece tehlikeli olduğunu bilmiyordum mesela! Güneş koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan en az yarım saat önce cilde sürülmesi gerektiğini ve azami 3 saat etki ettiğini,sonrasında tekrar tazelemek gerektiğini öğrendim..Güneş yanıkları ile birlikte,zamanla cillte  oluşan ben lerin bazılarının aslında o kadar da masum olmadığını düşünün. Vücudumuzdaki ben ler 50'den fazla ise risk altında olduğumuzu bilmemiz gerekiyor.. Ağrı yapmayabilir bu nedenle de kendimizi kontrol etmemiz ve ettirmemiz gerekiyor! Sağlık ertelemeye gelmez! Üstelik şu an ücretsiz ben taraması varken de bunu kaçırmamalı..


“Euromelanoma Deri Kanserleri Farkındalık Haftası”
 31 Mayıs – 2 Haziran

#tekbircildinizvar



Euromelanoma ve Eau Thermale Avène’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen “Euromelanoma Deri Kanserleri Tarama Kampanyası” halkın deri kanserine karşı bilinçlendirilmesini amaçlıyor. Bireylerin kanser riski taşıyıp taşımadığını öğrenebilmesi için Türkiye’nin bir çok ilinde üniversite hastanelerinde ücretsiz muayene imkanı sunuyor.

31 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında Türkiye'nin çeşitli illerindeki 20 üniversite hastanesinde yapılacak olan ücretsiz deri kanseri, ben taramasının tanıtımı için yapılan basın toplantısında Euromelanoma Türkiye Koordinatörü ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nahide Onsun, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Emel Bülbül Başkan ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Borlu, Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Doç. Dr. Gamze Erfan katıldı.

Projede gönüllü dermatologlar gün boyu Türkiye’nin 20 üniversite hastanesinde ücretsiz ben taraması yapacak. Ayrıca www.euromelanomaturkiye.org 
adresinden online randevu alınması mümkün.

Erken tanı çok önemli
Euromelanoma Türkiye KoordinatörüProf. Dr. Nahide Onsun, bu kampanyayla amaçlarının toplumu deri kanserlerine yönelik bilgilendirmek ve bu anlamda farkındalık düzeyini artırmak olduğunu dile getirerek, erken tanının bu kanser türünde de çok önemli olduğunu belirtti.

Ozon tabakasının incelmesiyle yeryüzüne daha fazla zararlı ışının ulaşmasının bu kanser türünün en önemli nedenleri arasında yer aldığını aktaran Onsun, şöyle devam etti:"Ultraviyolenin en önemli hasarı güneş yanıklarıdır. Çocukluk yaşında geçirilen güneş yanıkları DNA hasarına sebep olduğu için, çocuk ve gençlerde güneş yanıklarını önlemek için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Her geçirilen güneş yanığı riski katlayarak artırıyor. Kanserli lezyonlar, yüz, boyun, sırt ve kol gibi derinin güneşe (UVA ve UVB) daha çok maruz kalan kısımlarında görülür. Bu yüzden çocukları koruyabilmek için özel bir bakım uygulanmalıdır. Çocukluktan itibaren güneşten mutlaka korunmalı ve yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanmalıdır. Derimizde olan her şeyi gözleyebiliyoruz. Dolayısıyla gözümüzün önünde gelişen şeyi tanımamız, en azından şüphelenmemiz ve bir uzmana gitmemiz mümkün. Bizim en önemli amacımız da bu erken değişikliği fark eden hastanın, erken tanı için mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına başvurmasıdır. Erken tanı alan deri kanserleri basit, ucuz, zahmetsizce yöntemlerle tamamen tedavi edilebiliyor. Ancak geç kalınan olgularda ne yazık ki bu mümkün değil. Deri üzerindeki güneşin etkileri daha çok 40 yaşının üzerinde görülür. Ancak son zamanlarda gençlerde de arttı. Özellikle solaryum alışkanlıkları, çok fazla güneş altında kalmak gibi durumlar daha fazla melanom görülmesine sebep oluyor. Şu anda genç yaş grubunda en sık görülen ikinci deri kanseri melanomdur. Ayrıca dövme de deri kanseri için önemli bir risk faktörü olabilir." dedi.  

Euromelanoma, 1999 yılında Belçika’da başlatılan ve zaman içinde tüm Avrupa ülkelerinin katılımıyla genişleyen, halkı deri kanserleri konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan bir Avrupa projesi. Biz Türkiye olarak,  Euromelanoma projesine 2013 yılı itibarıyla katılmış bulunmaktayız.

Kimler risk grubunda?
Herkeste görülebildiği gibi, 50 yaş üstünde olan ve uzun süreli yoğun güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde daha sık görülmektedir. Ailesinde deri kanseri olanlar genetik olarak daha fazla risk taşırlar. Mavi gözlü, kızıl ya da sarışın, güneşte kolaylıkla yanabilen ya da bronzlaşması zor olan açık tenli ve çilli insanlar deri kanseri için en çok risk taşıyan insanlardır. Çocukluktaki yüksek güneş maruziyeti ilerde olabilecek deri kanseri oranını arttırır. Mesleki olarak (denizciler, çiftçiler inşaat işçileri vs.) ve tatil amaçlı veya bronzlaşmak için solaryum kullananların riski daha fazladır.

Koruyucu kıyafetler giymek, yazları sabah 11.00 ile öğren 16.00 saatleri arasında (UV ışınlarının zirve yaptığı saatler) direk güneş ışığından kaçınmak ve gölgede oturmak, yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanmak en çok tavsiye edilen UV korumasıdır.

Kanserli lezyonlar dikkatle tespit edilebilir.
Çocukluktan beri var olan benlerde değişimlere dikkat edilmeli ayrıca yeni bir bene benzeyen leke çıktığında doktora başvurmalıdır. Benler için dikkat edilmesi gerekenler; büyüklük, renk ve şekil değişimleri, diğerlerinden daha farklı görüntü, asimetrik şekil, pürüzlü ve pul pul doku. Bazen göremezsiniz fakat lezyonları hissedebilirsiniz, benin üzerinde iki ya da daha fazla renk olması (açık/koyu kahverengi, siyah, kırmızı vb), kaşıntılı, kanamalı ve sulantılı, parlak görünümlü,  çapı 6 mm’den büyük, yaraya benzeyen ancak iyileşmeyen görüntüler deri kanserinin işaretleri olabilir. Şüpheli bir ben sadece ağrılı olmadıği için zararsız olduğunu düşünmeyiniz. Kanserli lezyonların hepsi ağrılı olmak zorunda değildir. 

Bu farkındalığa desteğini ana sponsor olarak bizleri değerli hocalarımız ile bir araya getirerek bilinçlendiren EAU THERMALE AVENE 'ye sonsuz teşekkürler! 



Gelişmiş dünya ülkelerindeki solaryum salonlarının camekanlarında/kapılarında
"solaryum öldürür!" 
"solaryum kanser yapar"
yazdığını hatta Avusturalya'da yasaklandığını bilmemiz gerekiyor!


Medya da, sosyal ağlarda, yaz boyu göreceğimiz manken, oyuncu, her kimlerse hepimize örnek teşkil edecek insanların da gerçek anlamda bilinçlenmesi dileğiyle.. 

Görüşmek dileğiyle..
Sevgiler! 








3 yorum:

  1. Avene ürünlerini çok severek kullanıyorum. İnsanların daha çok bilinçlenmesi dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. Çok önemli bir konu
    Böyle güzel çalışmalar hep yapılmalı

    YanıtlaSil
  3. Çok gUzel bi bilgi olmuş teşekkür ederiz

    YanıtlaSil